Druhy kávy, které byste měli znát
Objevte všechny druhy kávy, které byste měli znát a pochopte proč je důležité odkud káva je, jakým způsobem je sbírána, pražena, balena a servírována. Rovněž zjistíte jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou. Pak také jaký vliv mají tyto druhy kávy na různé typy přípravy kávových nápojů.
Druhy kávy a jejich popis
Latté
Jako nejoblíbenější kávový nápoj se pravděpodobně všichni shodneme na Latté, to se skládá z shotu espressa, přibližně 200 ml napěněného mléka a velmi tenké vrstvy mléčné pěny.
Cappuccino
Podobně jako Latté je Cappuccino nápoj složen ze silného shotu espressa s tím rozdílem, že stejnou dávku 200 ml mléka pěníme tak, abychom měli mnohem více mléčné pěny. Ideální poměr je 50% mléčná pěna, 30% mléko, 20% espresso. Díky toho, že se mléčná pěna “nespojí” s espressem a nenaředí jej dodává cappuccino dojem, že se jedná o silnější kávu. V některých kavárnách je pak také zvykem posypat cappuccino trochou čokoládového prášku.
Americano
Jedná se o velice podobnou chuť jako má například klasická káva filtrována ve French Pressu, ovšem příprava je jiná. Postup je jednoduchý, udělá se espresso a to se potom zalije přibližně 250 ml horké vody. Dalo by se říct, že Americano je v podstatě naředěné espresso.
Espresso
Základem espressa je přibližně 8 gramů jemně namleté kávy, ideálně arabica. Ta se nasype do páky kávovaru a pod tlakem 15 barů vyteče 25 až 35 ml silné kávy.
Doppio
Jedná se o dvojitý shot espressa. Ideální pro každého, kdo se chce ráno pořádně nakopnout.
Cortado
Stejně jako Yin a Yang je cortado v perfektní rovnováze. Jedná se pouze o espresso a napěněné mléko bez mléčné pěny v poměru 1:1.
Red Eye
Tento nápoj, v překladu “Zarudlé oko”, je oblíbený mezi pasažéry zaoceánských letů pro lepší vyrovnání se s časovým posunem. Jedná se o 250 ml překapávané kávy doplněné o jeden shot espressa.
Galao
Původem z Portugalska je tento kávový nápoj podobný latté a cappuccinu. Jediný rozdíl je ten, že obsahuje dvakrát více mléčné pěny díky čehož je chuť mnohem jemnější.
Lungo
Lungo je termín pro tzv. “long-pull” espresso. V podstatě to znamená, že dělá úplně stejně jako espresso, ovšem se nechá vytéct více vody. Lungo pak obsahuje více kofeinu a nápoj má pak přibližně 110 ml.
Macchiato
Tento nápoj se stejně jako většina ostatních dělá z espressa a dále se už přidá jen trochu mléčné pěny, toť vše.
Mocha
Moka je oblíbený nápoj mezi milovníky čokolády. Připravuje se tak, že do espressa se roztopí trocha čokolády a to se pak zalije napěněným mlékem s mléčnou pěnou.
Ristretto
Ristretto je v podstatě espresso, ovšem se použije méně vody. Nápoj pak obsahuje pouhých 25 ml.
Flat White
Tento kávový nápoj původem z Austrálie je v podstatě cappuccino bez mléčné pěny či čokoládového prášku. Je to pouze dvojité espresso s napěněným mlékem.
Affogato
Kávový nápoj Affogato je v podstatě výmluva pro každého kdo si chce dát zmrzlinu. Skládá se z jednoho kopečku zmrzliny a jednoho či dvou shotů espressa.
Café au Lait
Café au Lait je perfektní pro kávové minimalisty. Prostě si do espressa nalijte trochu horkého mléka a to je vše!
Irská káva
Dnes už asi všem známá Irská káva je složení překapávané kávy, whiskey, cukru a šlehačky. Ovšem pozor, po Irské kávě rozhodně nesedejte za volant.
Druhy kávových zrn: Arabica a Robusta
V tomto článku jsme již nakousli rozdíl, který je mezi kávovými zrny Arabica a Robusta, ovšem pojďme si to více objasnit.
Arabica je nejoblíbenějším druhem kávy. V závislosti na tom, koho se zeptáte, mnoho kávových nadšenců upřednostňuje použití zrn Arabica kvůli své chuti. Zrna Arabica se obvykle používají pro černou kávu a mají sladší a komplexnější chuť. Legrační je, že i když je nejoblíbenější, nemá tolik kofeinu jako Robusta.
Robusta je levnější a silnější, zatímco Arabica je nejoblíbenější . Díky své hořké chuti obvykle uvidíte, jak se Robusta používá pro nápoje espresso a v instantních kávových směsích. Pokud se vám v pondělí ráno špatně vstává, sáhněte po šálku kávy, která používá zrna Robusty. Jejich vysoký obsah kofeinu vás probudí hned! Ve většině kaváren se však pro docílení ideální chuti do shotů espressa používá maximálně v 20% množství robusty.
Zanechat komentář